Ny kund

Introduktion

För att skapa ett projekt i TimeLog behöver du ha en kund. Orsaken till det är att kundens uppgifter används för att fylla i relevanta uppgifter på en eventuell faktura. Du skapar en ny kund under Kunder -> +Ny kund.

Beskrivning

När du vill skapa en ny kund

1. Ange Företagsnamn för den nya kunden
  2. Ange Kundnr. Om autonumrering är aktiverat i Systemadministration -> Allmänna inställningar -> Nummerserier fylls det här fältet i automatiskt
  3. Välj Kundstatus i vallistan till höger. Det anger om det t.ex. är en leverantör, en samarbetspartner eller en kund
  4. Välj en Ägare. Listan innehåller alla aktiva medarbetare i TimeLog. Ägaren kan t.ex. vara ansvarig säljare i början och senare en account manager som har den närmaste relationen till kunden
  5. Välj Branschkod. Det ger dig möjlighet att sortera och göra utdrag av kunder efter bransch
  6. Ange önskade Kontaktuppgifter i aktuella fält. Om du har aktiverat separat faktureringsadress i Systemadministration -> Kunder -> Konfiguration av kundmodul/CRM så kan du ange en annan adress än besöksadressen under Kontaktuppgifter. Den här faktureringsadressen är den du kommer att se på kundens faktura
  7. Ange uppgifter rörande kundens Ekonomi. Här kan du bl.a. ange
    • Organisationsnr.
    • Kundens faktureringsvaluta
    • Standardmässig Fakturadesign och Betalningsvillkor som ska användas vid fakturering av kunden
    • Om du använder One Click Invoicing kan du även bestämma vilken fakturamall som ska användas som standard för din nya kund
  8. Du kan skriva en kommentar för kunden om du har ytterligare uppgifter. Kommentarer läggs automatiskt in med dagens datum och ditt användarnamn
  9. Klicka på Spara eller Spara och Ny för att spara uppgifterna och fortsätta med att skapa en annan kund
  10. Du kan skapa kontaktpersoner via länken Ny kontaktperson under Handlingar längst upp till höger på skärmbilden
  11. Om du skickar många fakturor till offentliga institutioner och du vill vara säker på att kunduppgifterna uppfyller kraven för elektronisk fakturering ska du aktivera OIOXML i Systemadministration/Fakturor

Personliga inställningar

Om du klickar på kugghjulet kan du konfigurera dina personliga inställningar för sidan. Där kan du t.ex. välja vilket land och vilken valuta du vill ska anges när du lägger in en ny kund.

Du behöver bara välja det en gång. Sedan verkställs dina val för alla nya kunder som du lägger in efter det.

Du kan även välja en personlig snabbtangent för att skapa nya kunder.

Du kan när som helst ändra dina inställningar om det behövs.

Om du använder TimeLog CRM

Då kan du även ange Grupper på ditt kundkort. Grupper konfigureras i systemadministrationen -> Kunder -> Grupper och förutsätter att du har åtkomst till TimeLog CRM.