Projektstadier

Introduktion

Du ställer in dina projektstadier i Systemadministrationen -> Projekt -> Projektstadier.

Beskrivning

Projektstadier motsvarar ”Stages” i projektmodellen, PRINCE2. Dvs. de olika stadier som ett projekt går igenom under sin livslängd. Projektstadier kan t.ex. användas vid projektsortering och sökning

Överst på sidan väljer du om du vill använda projektstadier eller ej. Därefter kan du skapa nya projektstadier genom att trycka på Nytt projektstadium. Här anger du Namn och Sortering. Om du skriver fel i Sortering, kommer systemet automatisk att välja nästa siffra på raden. Om du t.ex. har angett 10–30 i de tre första stadierna, och du skriver 35 i nästa, rättas det automatiskt till 40.

Ordningsföljden i förloppet styrs av fältet Sortering. Projektstadiet med det minsta värdet i sortering visas först. Projektstadiet med det största värdet i sortering visas sist.

Om du vill ändra ett projektstadium, ska du klicka på namnet eller den lilla pennan till höger.

Genom att klicka på knappen Nollställ projektmodell raderas alla projekts information om projektstadier. Detta tar även bort all information om tidigare projektstadier. Funktionen bör endast användas, om du vill börja om, eller om projektstadierna har konfigurerats felaktigt.

Särskilda anteckningar

Ett typiskt projektflöde skulle kunna vara:

• 1. Idé -> 2. Business case -> 3. Utveckling -> 4. Implementering -> 5. Avslutat

Dessa 5 stadier upprättas i TimeLog Project som projektstadier. Sekvensen i flödet styrs i fältet Sortering. Projektstadiet med det minsta värdet visas först i sorteringen. Projektstadiet med det största värdet visas sist i sorteringen.

Har företaget många små projekt/uppgifter kan projektstadier användas till att styra var enskilda projektet/uppgifter är i produktionsflödet. Ett flöde kan för ett sådant företag se ut så här;

• 1. Offererat -> 2. Attestering av kunden -> 3. Produktion -> 4. Leverera till kunden -> 5. Fakturera.

Typisk innebär övergången från ett projektstadium till nästa en attesteringsprocess, eller igångsättande av en affärsprocess.

Tillförs nya projektstadier till verksamhetens flöde kan dessa tillföras till det nya projekt. Anledningen till detta är att om företaget ändrar projektmedel så sker detta endast framåtriktat. Redan etablerade projekt fortsätter med den projektmodell som de är upprättade med.