Ändra kund

Introduktion

På kundkortet får du en överblick över all information som ni har sammanställt om kunden. Det är även en direktlänk till kundens olika projekt samt en status över hur mycket ni fakturerat kunden historiskt sett. Det ger dig en bra överblick över kundens aktiviteter.

Beskrivning

Du kan när som helst rätta information på kundkortet och se vem som uppdaterade informationen senast.

Kundkortet är uppdelat i olika sektioner och du kan stänga alla sektioner individuellt om du inte vill se alla detaljer hela tiden. Systemet kommet ihåg dina preferenser, så du kommer se samma visning nästa gång du klickar fram kundkortet.

Överst ser du kundens namn och vem som är kundansvarig hos er. Det är även möjligt att ange bransch och kundstatus. Dessa listrutor kan du redigera själv via Systemadministration -> Kunder.

Om ni har aktiverat Smeknamn, kan ni ange ett alternativt namn för kunden, t.ex. om kunden har bytt namn tidigare och ni vill behålla det föregående som arbetsnamn. Smeknamnet kan även används i supersökaren, så att du enkelt kan hitta kunden.

Kontaktuppgifter

Här ser du kundens besöksadress som även används som faktureringsadress om inte annat anges (se beskrivning nedan om relevant). Till höger kommer du se länkar som hjälper dig att navigera till kunden via Google Maps om du har angett ditt företags adress som startadress i Systemadministration -> Kunder -> Inställningar för Kundmodul/CRM. Du kan även skicka e-post till en av dina kollegor direkt från kundkortet och sedan spara meddelandet som en kommentar på kundkortet. När du skickar e-postmeddelanden från kundkortet kommer din kollega även få en direktlänk till kundkortet med de viktigaste uppgifterna om kunden. Detta gör du via länken Skicka e-post… som finns under Kontaktuppgifter.

Fakturaadress

Om du har aktiverat denna funktion i Systemadministration -> Kunder -> Inställningar för Kundmodul/CRM kan du ange en annan adress än den besöksadress som ses under Kontaktuppgifter. Denna fakturaadress kommer visas på kundens faktura.

Ekonomi

Här kan du ange olika standardinställningar som används på andra platser i TimeLog.

Vidarefakturering av externa utgifter

Här kan du välja om utgifter och rapporterad milersättning ska vara fakturerbara som standard. Du kan även ange ett standardavstånd till kunden så att du inte behöver komma ihåg hur långt det är till kunden. Det kan även vara så att ni kommit överens om en maximal körsträcka som kan faktureras kunden. Om du anger körsträckan här, kan ni inte fakturera längre sträcka per resa.

Inställningar för fakturering med fakturamallar

Om du använder One Click Invoicing kan du även bestämma vilken fakturamall som ska användas som standard för din kund.

Standard fakturainställningar

Här väljer du olika standardinställningar för kundens faktura. Kom ihåg att du alltid kan ändra information på projektet eller själva fakturan. Genom att använda denna typ av standardinställningar sparar du tid varje dag.

Filer

Denna sektion visas om du har aktiverat vår SharePoint-integration. Läs mer om hur du jobbar med SharePoint-dokument från TimeLog i denna vägledning.

Grupper

I denna grupp väljer du själv vilka segmenteringskriterier som du vill kunna söka på i Sök kunder

I denna sektion hittar du också en logg till höger, där ser du vem som senast har uppdaterat kundinformationen, vem som skapade kunden och om ni använder en av våra standardintegrationer se ni här om kunden är sammankopplad med en kund i ert ekonomisystem.

Kommentarer

Här ser du en översikt över alla de kommentarer som skrivits om kunden. Kommentarer skapas automatiskt med dagens datum och ditt login. Om du vill, kan du ändra detta.

Normalt ser du de tre senaste kommentarerna. För att se alla kommentarer, klicka på länken Visa alla xx kommentarer.

Kontaktpersoner

Här ser du listan med alla aktiva kontaktpersoner som kopplats till kunden. Du kan klicka på kontaktpersonens namn för att komma direkt till hens kontaktkort. Markera checkboxen om du även vill se inaktiva kontaktpersoner. Om du trycker på e-postadressen öppnas automatiskt ett e-postmeddelande så att du kan skriva till kunden. Har ni ett inbyggt telefonsystem som Skype kan du även klicka på telefonnumret för att ringa till kunden.

Projekt

Här ser du alla projekt som skapats för kunden. Har du tillgång till Projekt i systemet kan du klicka på projektnamnet för att direkt komma till projektet och se fler detaljer.

Fakturerat

Här ser du hur mycket ni har fakturerat kunden per år. Därmed får du snabbt och enkelt en tydlig bild av den totala omsättningen för kunden.

Om du använder TimeLog CRM

Om du använder TimeLog CRM har du lite fler möjligheter.

Relationer

Här kan du se om det finns relationer till andra kunder eller kontaktpersoner i TimeLog.

Händelser

Här ser du alla händelser som är skapade för kunden och om de är planerade, utförda eller annullerade. Klicka på händelsens namn för ytterligare detaljer.

Affärsmöjligheter

Här ser du alla affärsmöjligheter som ni har skapat på kunden och en indikation av om de vunnits, tappats eller fortfarande är i pipeline.

Läs mer om hantering av Pipeline.

Särskilda anteckningar

Det är alltid en bra idé att se över era inställningar emellanåt: kanske finns det något du vill ändra eller nya funktioner som kan implementeras.

Gå till Systemadministration -> Kunder -> Inställning av Kundmodul/CRM och se efter om något i inställningarna kan ändras för att underlätta i vardagen.

Om du använder en av TimeLogs standardintegrationer kommer kundens kontaktinformation automatiskt att uppdateras i ditt ekonomisystem när det finns ändringar förutsatt att kunden är sammankopplad i TimeLog och i ekonomisystemet.