Transactional API

Introduktion

Vårt Transactional API gör att du kan integrera TimeLog med andra system så att du får ett mer samlat IT-landskap. Du hittar inställningarna i Systemadministrationen -> Integrationer och API -> Transactional API-inställningar.

Beskrivning

API är en förkortning för Application Programming Interface. Om du inte har erfarenhet av utveckling och länkning av system så kan det vara en utmaning att fullt ut förstå vad ett API faktiskt är. Därför ger vi dig en kort beskrivning av vad ett API är.

Vad är ett API?

Ett API är ett kommunikationsverktyg som gör att programvarusystem kan tala med varandra. Det gör att man kan skicka data mellan system och uppdatera i realtid så att du alltid har senast uppdaterade data på tvärs över systemen.

Några exempel:

• Information från TimeLog till dashboards i Power BI
  • Överföring av fakturor från TimeLog till ditt ekonomisystem
  • Överföring av lönedata för lönehandläggning i ditt lönesystem
  • Uppdatering av kontaktuppgifter från din hemsida till ditt CRM-system

Det finns flera fördelar med att använda ett API, t.ex.:

• Du sparar många manuella inmatningar när data kan flyta fritt mellan systemen
  • Du får korrekta data med fortlöpande realtidsuppdateringar
  • Det blir snabbare och enklare för dina utvecklare att utveckla nya lösningar och koppla ihop systemen i ditt IT-landskap

Vad kan jag använda TimeLogs Transactional API till?

Du kan använda API:et för att synkronisera data mellan flera system. Här kommer några exempel.

Exempel 1:

Om du har ett CRM-system utanför TimeLog kan du använda Transactional API för att uppdatera din kundbas i TimeLog med samma uppgifter när du skapar, ändrar och tar bort data i ditt CRM-system.

Exempel 2:

Du har ett externt system som du användaer för att ta fram offerter för dina projekt. När en offert har attesterats av kunden kan du skapa ett projekt direkt i TimeLog via Transactional API:et.

Du kan generellt sett använda API:et för att hämta, skapa, uppdatera och ta bort data.

Konfigurera och aktivera TimeLogs Transactional API

Du hittar din TimeLog-URL och du måste aktivera API:et här, annars kan du inte använda integrationer eller skapa egna för TimeLog. Vi rekommenderar att du har en extra användare för din API-konfiguration. Du behöver ha den för att kunna komma åt API-metoderna och du undviker att kopplingen avaktiveras om en person byter inloggningsuppgifter eller inte längre är anställd hos er.

Externa system

Du får en lista med de externa system som är integrerade med ditt TimeLog. Det kan t.ex. vara ditt ekonomi-, löne- eller fildelningssystem.

Du kan skapa ett nytt system:

1. Klicka på Nytt externt system
  2. Infoga Systemnyckel från det nya systemet
  3. Infoga en Beskrivning av systemet som sedan visas i listan
  4. Klicka på Spara

Och REST API då?

REST API är en nyare standard som vi håller på att lägga över metoderna från vår Transactional API och Reporting API i. Det kommer att bli en längre övergångsperiod då båda API:erna används tills alla metoder är tillgängliga i REST och alla kunder har bytt till det.

REST API:et kommer att ge dig fler alternativ. Du kommer t.ex. att kunna ta bort, uppdatera och hämta uppgifter medan du i Reporting API:et bara kan hämta data. Nya metoder kommer bara att läggas in i vårt REST API.