Lönegrupper

Introduktion

På den här sidan kan du skapa, redigera och avaktivera lönegrupper så att de passar ert rapporteringsbehov.

Beskrivning

Du kan använda lönegrupper för att differentiera löne- och frånvarokonfigurationen för dina medarbetare. Det är en stor fördel om du t.ex. har medarbetare som är ansluta till olika kollektivavtal.

Förutsättningar

Du måste göra några inställningar innan du kan börja använda lönegrupper i TimeLog.

1.  Aktivera i systemadministrationen
    Du ska använda vår avancerade lönetidsregistrering som du aktiverar på förstasidan i systemadministrationen under Personalhantering
  2. Konfigurera medarbetarmodulen
    När du har aktiverat funktionen ska du aktivera lönegrupper under Medarbetare -> Inställning av medarbetarmodul. Då aktiveras både lönekonton och arbetstidsspecifikationer automatiskt så att du kan skapa fler lönekoder och visa dem på tidrapporten hos dina medarbetare. När du aktiverar lönegrupper lägger systemet automatiskt in en standardlönegrupp. Där hittar du dina befintliga koder.
  3. Konfigurera lönekonton samt löne- och frånvarokoder
    Du ska ha gjort din avancerade konfiguration så att du har rätt alternativ i dina olika grupper.

Filter

Längst upp på sidan hittar du filtret där du kan välja om du vill se aktiva, inaktiva eller alla lönegrupper. Som standard ser du bara aktiva lönegrupper. Om du väljer Visa som lista ser du en lista över dina lönegrupper. Om du väljer Visa som matris ser du en lista över dina lönegrupper samt en översikt över vilka lönekonton som är aktiverade på vilka lönegrupper.

Lönegrupper

I tabellen ser du en översikt över dina lönegrupper och du kan antingen skapa en ny grupp eller kopiera en befintlig.

Om resultaten visas som en lista kan du redigera själva gruppen eller lägga till ett lönekonto via hamburgarmenyn för lönegruppen. Hamburgarmenyn på själva arbetsstidskontot kan du använda för att ta bort kontot från gruppen.

Om du ser resultaten som en matris kan du enkelt lägga till och ta bort lönekonton genom att klicka på den gråa pricken eller den gröna bocken i kolumnen.

Skapa en ny lönegrupp

Du skapar en ny lönegrupp genom att klicka på knappen Ny lönegrupp. Då öppnas dina alternativ för redigering.

• Namn: Här anger du det namn som ska visas på medarbetarkorten
  • Beskrivning: Här kan du ange uppgifter om gruppen så att du vet om det är rätt grupp som du ska registrera för senare

Längst ner kan du välja om arbetstid, skillnad samt flextidberäkning ska visas på tidrapporten för medarbetare i lönegruppen.

Till höger på lönegruppen bestämmer du om arbetstidsregistrering används och ska visas på tidrapporten. Om du inte markerar i Tidrapport kan dina medarbetare inte registrera tid för de löne- och frånvarokoder som du har ställt in för dina lönekonton.

Kom ihåg att klicka på Spara när du är färdig med dina inställningar.

Lägga till lönekonton i TimeLog

När du har skapat din lönegrupp ska du komma ihåg att lägga till de lönekonton som dina medarbetare ska kunna registrera tid på. Det gör du enklast genom att byta till Visa som matris i filtret längst upp på sidan. Då kan du enkelt lägga till lönekonton genom att klicka på den gråa pricken under varje konto. Dina ändringar sparas automatiskt när du har klickat dig fram.

Uppdatera medarbetarkort

När du har ställt in lönegrupper ska du komma ihåg att välja rätt grupp på varje medarbetares medarbetarkort. Då får dina medarbetare en ny visning på tidrapporten där de kan göra sina registreringar på både frånvaro- och lönekoder. Registreringar på koder som de tidigare har kunnat komma åt visas fortfarande som historik på tidrapporten och på andra rapporter.

Underhåll

Om du senare lägger till ett extra lönekonto ska du komma ihåg att knyta det till rätt lönegrupper efteråt. Det gör enklast genom att byta till Visa som matris i filtret längst upp på sidan. Då kan du enkelt lägga till lönekonton genom att klicka på den gråa pricken under varje konto. På samma sätt kan du ta bort ett lönekonto genom att klicka på den gröna bocken. Dina ändringar sparas automatiskt när du har klickat dig fram.

Om du vill avaktivera en lönegrupp ska du klicka på bocken i Status-kolumnen i listvisningen. Se till att alla dina medarbetare har rätt grupp ansluten innan du gör ändringar eftersom du inte kan avaktivera en grupp som har valts för en eller flera medarbetare.

Om du ska ha en lönegrupp utan flextid och kompledighet ska kompledighetskoden ligga på ett eget arbetstidskonto och ha en egen frånvarokod.